Sidorhttp://sinneskattenspyssel.blogspot.se/search/label/spinnrocken

lördag 3 mars 2012

Inget har hänt ,undra just när vi ska få upp ögonen!


På Vänermuseet här i Lidköping har det just nu en textilutställning med både gammalt och nytt. En del var hur textiltillverkningens påverkan på miljön bl.a. Mycket tänkvärt.
När jag gick där och tankarna kom igång kom jag på att 2008 gjorde jag ett blogginlägg på min gamla blogg och det kan man lugnt säga att det är precis lika aktuellt idag som när jag skrev det.

Barnens arbete fixar billiga julklappar till oss

Det mesta av det vi handlar görs i Indien eller Kina eftersom där finns billig arbetskraft och dessutom massor av fattiga.
När julen står för dörren och vi i väst ska ut och spendera våra pengar på julkappar i mängder, jobbar man 6-7 dagar i veckan 13-15 timmars pass för att vi ska kunna handla billigt. På det är det också övertid.
I Indien finns det billig arbetskraft framför allt kvinnor de anses vara lättast att ha att göra med, ställer inga krav och gör det man säger åt dem.
Den billiga arbetskraften som arbetar de omänskliga tiderna tjänar ca 90 kronor i månaden, av det ska de betala mat och skatt så kvar blir ca 70 kronor.
I ljuset av det förstår man att barnen måste hjälpa till att försörja familjerna.

Barnen får det farligaste jobben på färgerier, blekerier och garverier , eftersom lönerna är så ynkliga måste barnen hjälpa till för att familjen skall kunna överleva.Skyddshjälpmedel finns inte att tillgå, här hos oss skulle vi inte drömma om att stoppa händerna i ett färgkar.
Användningen av giftiga färger och blekmedel blundar vi för ( det vi inte ser finns uppenbarligen inte) och att sen små barn jobbar där trots barnkonventionen som säger att barn inte får arbeta.Textilmeckat i Indien ligger i Tirpur där mycket av världens produktion ligger , det har resulterat i att det inte finns rent vatten , floden är så förstörd att inget kan leva i den och marken kan inte brukas.
Varje familj får två krukor vatten i veckan oberoende av hur stor familjen är, behöver man mer får man köpa.
Vattnet måste hämtas över tio mil från Tirpur för att få något sånär rent vatten.1 kommentar:

  1. Ja, fy vale vad vi är egoistisk!

    Jag försöker att tänka på sånt här när jag handlar.

    Kramar från mig <3<3<3

    SvaraRadera