Sidorhttp://sinneskattenspyssel.blogspot.se/search/label/spinnrocken

Ull, tovning och spinning

Så här gjorde jag när jag tovade mig en basker.
Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro, jag har gjort en liten beskrivning som jag hoppas är lätt att förstå.  Jag använde mig av nålfilt av ren merinoull. Det första man gör är att rita en cirkel av vellpapp eller som mig en hårdare plast. I mitt fall 44 cm i diameter, sen klipper du en cirkel av filten som är 2 cm bredare än din cirkel. Ska du ha någon slags dekoration klipper du ut det vill ha, i mitt fall prickar.

 Lägg ut det mönster du vill ha och blöt ner med varmt såpvatten och gnugga så lätt så de sätter sig fast där de ska vara.(jag har en plasthandske på mig ett tips som jag fick men det vet i sjutton om jag gillade. Den åkte av!
 Nu vänder du på cirkeln så att prickarna ligger ner mot "bordet" och blöter ner cirkeln, men 2 cm runt om i kanten ska vara torrt.
 När det är gjort så lägger du på din mall. och viker de två cm torr ull över kanten och på med varmt såpvatten , gnugga lite lätt.
 Nu lägger du på nästa ullcirkel som är lika stor som mallen på med varmt såpvatten och kanten så den tovar ihop sig.
 När du tovat så det håller ihop så är det dags att rulla in det i bubbelplast och rulla ca 20 ggr åt ena hållet. Öppna och kika hur det ser ut sen gör du samma sak. ca 20 ggr åt andra hållet.

 När du anser att det räcker, du kan prova att nypa i ullen för att känna att ullen har krupit ihop.
 Då är det dags att klippa ett lite hål och dra ur mallen. Nu börja själva arbetet med att forma basker, gnugga, kasta och gnugga igen. Tills du har den form som du vill ha.
 Här har jag lagt den tovade baskern på den ursprungliga mallen för att i ska se vad som händer.
 Prickarna tovas in så de blir lite difusa i färgen.
 Hålet klipper jag lite först sen klippte jag större och sen är det dags att gnugga kanten så att den passar runt ditt huvud.
När jag var färdig så satte jag den på en bunke för att torka.

2 kommentarer:

 1. Mycket bra och utförlig beskrivning tycker jag. Fin blev den också!
  /Moni

  SvaraRadera
 2. Ja så kan man oxå göra
  Jag står och drar ut ull
  I 4 lager härs o tvärs
  Må prova Inger P

  SvaraRadera