Jag passade på att plocka svartvinbärsblad också så nu står det även en hink med det. Jag har aldrig provat att göra saft så, så det ska bli spännande att se om det blir bra.
2 liter vatten
2 l svartvinbärsblad
2 kg socker
3 citroner
50 gr citronsyra
Koka vatten och socker, blanda i citronsyra.
Blanda blad och skivade citroner, häll över den heta vätskan ,låt stå i 3-5 dagar, sila och häll upp på flaskor. Eller frys in i mindre burkar alternativt iskuber.
Flädern brukar jag göra saft av, men i år så lade jag till en vaniljstång.
1,5 kg socker
1,5 l vatten
40-50 nyplockade fläderblommor
50 gr citronsyra
3 skivade citroner
1vaniljstång som jag delade så smaken "gottar" in sig med det andra.
Koka upp vatten och rör i socker så den löser sig, blanda i citronsyra och häl det över blommorna som du varvat med citronskivorna.
Låt det så 3-5 dagar i rumstemperatur, sila och häll upp på flaskor eller som jag gör. Frys in i kuber eller mindre burkar
2.5 dl strösocker
2,2 l vatten
1 msk vitvinsvinäger
ca 15-20 fläderblomsklasar
En halv skivad citron
Blanda socker,vinäger och vatten i en bunke/hink
Varva och blommor, citron som du pressar ur saften lite. Häll på vätskan, rör om då o då
.
Låt det stå i sval rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en handduk eller silduk och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Se till att du inte häller ända upp.
Låt stå i 3-4 dagar. kolla om det kommer bubblor (kolsyra).
Bubblar det ställer du in flaskorna i kylen, annars så får det stå ute några dagar till.
var försiktig med ev kolsyror och ev får du skruva upp locket lite så spänningen inte blir för hög.
Servera kyld och drick upp det inom 3 veckor.
åh va spännande, berätta hur det smakar när det är klart. Är inte så förtjust i just flädersaft för jag tycker smaken etsar sig fast, men med svvblad kanske det blir annorlunda?
SvaraRadera